Първа помощ при ухапване от кърлеж – 3 стъпки

вирус Повасан, ухапване от кърлеж

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Скъпи читатели, настъпи най-хубавото време от годината! Време е за прекрасни моменти, емоции, красиви спомени и изживявания! Време, в което природата се „събужда“, а с нея и малките й прекрасни обитатели – нашите недоброжелатели кърлежите. Може би вече сте го чували и го знаете, но аз ще напомня отново. В този материал ще обсъдим различни аспекти от поведение при първа помощ при ухапване от кърлеж.

Изключително важно е след прибиране у дома, когато сте били навън, да добавите към вечерната си рутина и цялостен оглед на вашето тяло, включително скалпа. Избягвайте и еротиката на открито в гористи местности, защото има случаи при жените на попаднал кърлеж във влагалището, а при мъжете около скротума, ануса или на пениса. Трудно се забелязват, а когато са на лице симптомите, които ще ви опиша подробно се налага и болнично лечение. За още информация – продължете да четете нашата статия за първа помощ при ухапване от кърлеж.

Ухапване от кърлеж: Какво представлява кърлежът?

Общо казано, кърлежът е паразит, който обитава навсякъде около нас. Гористите местности, селскостопански постройки, паркове, дървета и други. За да расте този паразит и да се развива, му е необходима кръв. Няма абсолютно никакво значение за него, дали ще е човешка, дивечова или на домашно животно. Именно заради това в материала за ухапване от кърлеж ще се спрем и на някои от основните заболявания, които може да се развият в последствие.

Най-активни през годината са от месец април до октомври. Ухапването от кърлеж не е болезнено и поради тази причина остава незабелязано. Кърлежите са преносители на много микроорганизми и често хората се заразяват не от ухапването, а от смачкването им с пръст. Заразената кръв попада по конюнктивата – това е външната обвивка на предната част на вашите очи

Ще се опитам максимално кратко, точно и ясно, да ви запозная с видовете инфекциозни заболявания, които пренасят кърлежите и защо са толкова опасни, а след това ще ви дам инструкции как да реагирате в такава ситуация.

ухапване от кърлеж, първа помощ, изваждане на кърлежУхапване от кърлеж: Лаймска болест

Добре познатата на всички лаймска болест и най-разпространената в България след ухапване от кърлеж.

  • Първи стадий:  След ухапване от 3 до 7 дни се появява зачервяване с диаметър около 3 см., което зачервяване с времето разширява своя диаметър и обхваща по-голяма площ по кожата. Във времето се забелязва подуване на лимфните възли на мястото около ухапването, болки в мускулите, висока температура, обща отпадналост, силно главоболие наподобяващо мигрена. Тези симптоми могат да отшумят от самосебе си, но ако ги имате, намерете огнището на инфекция, респективно мястото на ухапване. Червеното петно е някъде по вашето тяло. То няма да изчезне от самосебе си.
  • Втори стадий: След месеци започват и по-сериозните оплаквания, които често се бъркат с неврологични заболявания. Обща отпадналост, световъртеж, главоболие и във втори стадий – невралгия, изпотяване и други от общ характер. Най- типичната клинична симптоматика тук са червените петна, които избиват по кожата. Те често се бъркат с уртикарияалергичен обрив по кожата.
  • Трети стадий: Той настъпва години, забележете години, след нелекуваните първоначални симптоми. Тази болест уврежда важните органи и системи – сърце, мозък, бели дробове, бъбреци и очи. Налага се лечение на уврежданията на органите и системите, заради лаймска болест, като може да се стигне до необходимост от трансплантация на орган, хемодиализа или при липса на лечение – летален изход.

Важно! Дори и да е излекувана лаймската болест, рецидивите в инфекцията са възможни!! За това е важно проследяването при специалист по инфекциозни болести, въпреки че сте се излекували от нея.

 Ухапване от кърлеж: Марсилска треска

Марсилска треска е доста често срещано заболяване. Разликата тук е, че ухапването е от кучешки кърлеж, но протича коренно различно от лаймската болест и симптомите се бъркат с ентеровирус или иначе казано „летен вирус“.

Между 3 и 7 дни са нужни да се забележи симптоматика. Заболяването протича с висока температура, отпадналост, гадене, повръщане, диария и общи неразположения. Тук има отново обрив, но той е с по-голям диаметър от стандартен обрив и се бърка отново много често с алергично състояние.

Интересното е, че болните имат от този обрив не само по дланите на ръцете си, а по ходилата и стъпалата. Другото характерно е, че температурата продължава 10 или повече дни. Ако заболяването се хване в начален етап, излекуването е напълно без рецидиви, иначе казано – завинаги. Ако не се диагностицира навреме, води до тежки увреди на черен дроб, бъбреци, мозък и други важни органи и системи. Най-често преобладават кръвоизливите – външни и вътрешни.

ухапване от кърлеж, първа помощУхапване от кърлеж: Кримска треска или конго-хеморагична треска

Най-тежко протичащото инфекциозно заболяване след ухапване от кърлеж и, за наше щастие, най-рядко срещаното. Тук е важно да знаем, че не се заразяваме само след ухапване от кърлеж, а може да с заразим след контакт на кръв с вече заразен  човек.

Да кажем, оказваме първа помощ на човек с подобно заболяване и ако не се предпазим, и по някаква причина заразена кръв попадне по очите, устата или върху отворена рана, то ние вече сме заразени. За това няма да спра да напомням във всяка една статия, че безопасността на оказващия първа помощ е важна, както за вас, така и за вашите семейства!

Тук отново имаме типичната клинична симптоматика от общ характер при ухапване от кърлеж – треска, отпадналост, втрисане, главоболие, мускулни болки и други. Типичното и  много лесно разпознаваемо са кръвоизливите, които няма как да не се забележат. Тези от вас, които имат парадонтит или парадонтоза при изчеткване на зъбите си знаят как кървят венците.

Забелязват се кръвонасядания по кожата, сякаш са ви удряли и са останали синини. За тези, които не са преживявали това никога, мога да дам пример при взимане на кръв. Често се случва след манипулацията да остане едно голямо петно на ръката, разликата е, че такива големи петна стават по цялото тяло на болния, без травма или друг провокиращ механизъм.

Пациентите често могат да изкървят и “вътрешно“. Леталният изход идва при нелекуване на заболяването и предимно хората загиват от развитието на вътрешен кръвоизлив и последващи усложнения вследствие на болестта.

Хубавото е, че има ваксина. А това със сигурност предоставя сигурност при ухапване от кърлеж. Тези от вас, които обичат екзотичните места за екскурзия, е препоръчително да си поставите ваксина преди да се насладите на вашата почивка зад граница, но се понася изключително тежко в повечето случаи.

ухапване от кърлеж, окоПърва помощ при ухапване от кърлеж

Ще прочетете доста модели за това как е правилно да извадите кърлеж. Не го вадете сами! Не го дърпайте с пинсети, не го въртете, не слагайте тампони с олио, спирт и всякакви други подобни.

Ако забележите, че не се е впил в кожата сложете си ръкавици и се опитайте да го издърпате леко, без да въртите, за да го отстраните от себе си. Използването на пинсета в домашни условия води до разкъсване на крачетата при ухапване от кърлеж и те остават забити в тялото ви.

  1. Посетете специалист, ако вашият самостоятелен опит за вадене не е сполучлив, за да ви насочат към хирургично вадене без да отлагате за утре или след почивните дни.
  2. Не изхвърляйте кърлежа. Поставете го в шише, буркан или ако имате контейнер за стерилна урина. Закарайте кърлежа незабавно в лаборатория за изследване, докато е все още жив. Ако все пак сте решили, че не е опасен и не ви се занимава, без да го стискате, го изхвърлете на безопасно място.
  3. Уведомете личния си лекар или лекар, който посещавате редовно, с цел да се проследи симптоматиката. Наблюдава се мястото на ухапване и симптомите изброени по-горе.

Ухапване от кърлеж: Превенция

Използване на репеленти за кожата – препарати против комари и вредители и перметрин за вашите дрехи – хората с домашни любимци купуват подобен тип продукти във ветеринарните амбулатории. Има крем предназначен за хора в аптечната мрежа.

Разбира се и стандартните мерки, които всички сме чували при ухапване от кърлеж, а именно:

  • Избягване на райони с гъста растителност.
  • Носене на предпазни ботуши.
  • Редовно почистване на паднали листа, клони и трева на мястото, където живеете, без значение дали е къща или междублоково пространство.
  • Носене на предпазно облекло.
  • Закупуване на противопаразитни каишки и препарати за вашите домашни любимци, и оглед след всяка разходка.
  • Ежедневно оглеждане на вашето тяло и скалп при вечерната си рутина.

Не на последно място аз и екипът на onlinemedicine.bg ви желаем незабравимо лято изпълнено с красиви и незабравими емоции!


Още теми от раздела по Първа помощ:

  1. Първа помощ при травма от електричество – #1 стъпка по стъпка препоръка от лекар
  2. Спешно отделение – #5 от най-честите групи заболяванияКръвотечение и хиповолемичен шок – #1 ръководство от парамедик
  3. Кръвотечение и хиповолемичен шок – #1 ръководство от парамедик
  4. Първа помощ при черепно-мозъчна травма – #1 ръководство от парамедик
  5. Изгаряне – видове и първа помощ при изгаряния #1

Автор: Гергана Койчева – парамедик

Consent Preferences