Първа помощ при чуждо тяло и нараняване от остри предмети

чуждо тяло, порезна рана, остри предмети, първа помощ при наранявания

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Уважаеми читатели, представям ви тема – “Първа помощ при чуждо тяло и рани от остри предмети“, която, макар и обхваната в различни специалности, рядко се среща на едно място или не се обяснява комплексно. Тази тема е изключително интересна, тъй като включва различни области като офталмология, ортопедия, травматология, съдова хирургия, кардиология, неврология, вътрешни болести, неврохирургия, анестезиология и реанимация, както и спешна медицина. Общият фактор между тях е, че са различни по вид остри предмети. Ще се опитаме да предоставим полезна информация, която ще ви помогне при справянето с такива ситуации.

Когато става дума за наранявания от остри предмети, имаме две ситуации:

  • Предметът се намира извън тялото.
  • Предметът се намира в участъка на раната.

чуждо тяло, нараняване, наранявания, остри предметиВажно е да не изваждате видимото чуждо тяло, ако го видите, независимо къде се намира! Примери за невидими чужди остри предмети могат да бъдат куршум от огнестрелно оръжие, погълнати чужди тела като монети или магнити. Чуждо тяло и остри предмети могат да се забият и във влагалището или ректума, което изисква медицинска помощ в болница. В случаи на вътрешно кървене, винаги търсете медицинска консултация.

Ако въпросното чуждо тяло е видимо, никога не го изваждайте или дърпайте, докато не сте го фиксирали. Примери за видими чужди тела включват молив, забит в ръката, или дълъг метален прът, нараняващ крак, ръка или гръден кош. Преди да го извадите, трябва да го фиксирате. За целта използвайте специализирани машини, като тези, които се използват от пожарникарите. След фиксацията на попадналото чуждо тяло, може да бъде изваден до нормалните размери.

След нараняване от остър предмет може да има различни видове кръвотечения:

  • Капилярно кръвотечение: Този вид кръвотечение от чуждо тяло се наблюдава след повърхностни порязвания, като например порязване на дланта. То обикновено спира само си.
  • Венозно кръвотечение: Този вид кръвотечение от чуждо тяло се характеризира с тъмно червена до синкава кръв, изтичаща на струя. Този тип кръвотечение може да бъде наблюдаван като сцена от филм, където се разрязват вени и пациентите “екзитус леталис” за минути. В реални ситуации това не се случва толкова бързо.
  • Артериално кръвотечение: Този вид кръвотечение от чуждо тяло се характеризира със светло червена кръв, изтичаща под налягане и пулсации. Артериалното кръвотечение изисква незабавно внимание, тъй като може да доведе до хеморагичен шок.

За да спрете кръвотечението, използвайте следните методи, зависещи от местоположението на раната:

чуждо тяло, нараняване, остри предмети, първа помощ при нараняване, първа помощ при чуждо тяло

  • Когато кръвотечението идва от главата: Притискайте каротидната артерия, разположена два пръста под ухото, където тя изпъква. Никога не притискайте и двете каротидни артерии едновременно, тъй като това може да прекъсне достъпа на кръв към мозъка.
  • Когато кръвотечението идва от ръката или предмишницата: Притискайте брахиалната артерия от вътрешната страна на ръката. Препоръчително е да използвате три или четири пръста и да наложите палеца за опора.
  • Когато кръвотечението идва от крака: Притискайте феморалната артерия, която минава през слабинните гънки. Натискайте с палците на двете ръце, или, ако е необходимо, използвайте коляното си като опора, за да усилите натиска.
  • Когато кръвотечението идва от китката: Притискайте радиалната артерия, намираща се на мястото, където измервате пулса си на китката. Притискайте с два пръста.
  • Когато кръвотечението идва от рамения пояс: Препоръчително е пострадалият да легне. Опитайте се да локализирате субклавия артерия, намираща се над ключицата. Никога не притискайте ключицата, тъй като тя може да бъде счупена от натиска.

За леки кръвотечения можете да приложите преса върху раната с марли, хавлия, шал и подобни, но не използвайте памук и салфетки, тъй като те се разпадат и могат да се забият в раната. Въпреки това, най-добре е да използвате стерилни консумативи за тази цел.

В случай, че попадналото чуждо тяло се намира в раната, избягвайте да го местите и се старате да не разместите раната. В повечето случаи чуждият предмет действа като тампон, който спира кръвотечението. Поради тази причина не изваждайте чуждия предмет на терен.

Запомнете, че важното е да останете спокойни и да търсите спешна медицинска помощ. Тези насоки могат да помогнат да се запази живот, но те не заменят медицинска консултация и лечение.

Как да фиксираме чуждо тяло при нараняване с остри предмети?

Не всяко чуждо тяло може да бъде фиксирано. Например, ако става въпрос за 10-метрова тръба, минаваща през крайник, колкото и да се опитате да я фиксирате при разрязването на нормални размери, с които пациентът да се транспортира до болницата, вероятността тя да се размести е голяма. За тази цел често е необходимо поне четирима човека, въоръжени с осем ръце, които да държат чуждото тяло стабилно по време на процедурата.

Ако описаното чуждо тяло е попаднало в окото, ухото или бузата, например метален шиш, отново трябва да го фиксирате и да го транспортирате до лечебното заведение. Най-добре специализираният екип на спешна помощ да извърши този транспорт, и не рискувайте лично да карате някого до болницата.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук, facebook
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Ако описаното чуждо тяло се намира в главата или гръдната област, също трябва да го увиете с бинт и марли и след това около главата или гърдите.

В никакъв случай не разчитайте на двете си ръце за фиксиране по време на транспорт. По време на транспорт могат да възникнат инциденти, и ръцете ви могат да разместят чуждото тяло.

Ако не можете да помогнете и имате усещането, че няма да се справите, нито с гледката, нито с действията от ваша страна, звънете на спешния номер 112. Предоставянето на морална подкрепа и окуражаване на пострадалия са също важни. Останете с него до пристигането на екип на спешна медицинска помощ и следвайте инструкциите на диспечерите от номер 112. Никога не приключвайте първи обаждането и следвайте инструкциите на медиците зад телефонната слушалка.


Може да прочетете още теми за първа помощ тук:

  1. Оториноларингология: Спешни състояния
  2. Първа помощ при бъбречна колика
  3. Първа помощ при обезводняване – 20 основни симптома
  4. Първа помощ при ухапване от кърлеж – 3 стъпки
  5. Развитие на амнезия – защо забравяме? #1 конкретика

Автор: Гергана Кочева – парамедик

Consent Preferences